STEKI Z BAKLAŻANA W GLAZURZE Z CZARNEGO CZOSNKU

Składniki

1 bakłażan pokrojony w centymetrowe plastry

2 łyżki czarnego czosnku Black Diamond

Glazura

2 łyżki jasnego sosu sojowego

Garść kiełków brokułu

2 filiżanki kaszy gryczanej

2 łyżki rodzynek

2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich, uprażonych

Oliwa z oliwek

Czarny pieprz

Pestki granatu &

posiekana cebula dymka lub

szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

  • Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W ciągu ostatnich 5 minut dodaj rodzynki. Odcedź, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, prażone orzechy włoskie, dopraw solą i pieprzem do smaku, przykryj i odstaw.

  • W małej misce wymieszaj sos sojowy i puree z czarnego czosnku Black Diamond do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Napełnij płytki rondel wodą i doprowadź do wrzenia.

  • Dodaj brokuły i gotuj do pożądanej miękkości. Ja lubię moje aldente, z odrobiną chrupkości, więc jak tylko zmienią kolor na jasnozielony (po około 2 minutach) wyłączam ogień i pozwalam im siedzieć w gorącej wodzie przez kolejne 5 minut.

  • W międzyczasie rozgrzej około 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni grillowej. Patelnia powinna być średnio gorąca. Ułóż plastry bakłażana po jednej warstwie i smaż przez około 1 minutę z każdej strony.

  • Po usmażeniu posmaruj odsłoniętą stronę krążków bakłażana na patelni glazurą z czarnego czosnku sosu sojowego.

  • Posyp odrobiną czarnego pieprzu. Przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez dwie minuty. Następnie posmaruj drugą stronę stronę i ponownie obrócić (posypując pieprzem, jeśli chcesz). i smaż przez kolejne 2 minuty. Im grubsze steki, tym dłużej trzeba je smażyć.

  • Podawaj jak najszybciej z pestkami granatu, cebulą dymką i resztką glazury z czarnego czosnku i sosu sojowego.

Smacznego!

Top
0
    0
    Twój wózek
    Twój koszyk jest pusty