Składniki
1 kg dyni
3 cebule cukrowe
4 ząbki czosnku
(opcjonalnie dodatkowo dwie główki czosnku)
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
Trawa cytrynowa
2 cm kawałek imbiru
1 puszka pokrojonych pomidorów
2 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka kokosowego
Pestki słonecznika
Pure z czarnego czosnku Black Diamond
Przygotowanie
– rozgrzej piekarnik do 180 stopni
– dynię umyj obierz, usuń pestki, pokrój w duże kawałki i
przełóż do brytfanki
– dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki cebule
– opcjonalnie możesz dodać dwie przekrojone na pół główki czosnku
– ząbki czosnku przeciśnij przez praskę na ułożone w brytfance cząstki dyni i cebuli
– skrop wszystko oliwą z oliwek
– dodaj sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową do smaku i wymieszaj wszystko razem w brytfance
– zapiekaj wszystko w temperaturze 180 stopni
przez ok 25 minut
– w rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj 3 ziarna kardamonu i pokrojoną na kawałki trawę cukrową
– podgrzewaj na wolnym ogniu tak aby kardamon i
trawa cukrowa oddały oliwie swój aromat i potem usuń z rondla
– na tak przygotowanej oliwie zeszklij pozostałą główkę posiekanej cebuli i dodaj starty na drobnych oczkach imbir
– dodaj pomidory i duś razem przez kolejne 5 minut
– następnie dodaj upieczoną w piekarniku dynię z cebulą
– dodaj bulion warzywny i gotuj razem przez ok 10 minut a następnie zmiksuj
– dodaj mleko kokosowe wymieszaj i podgrzewaj razem przez kolejne 2 minuty
– zmiksowaną zupę wlej do miseczki i dodaj kleks z pure z czarnego czosnku Black Diamond
Smacznego!