PRZEPISY

Składniki

1 kg dyni

3 cebule cukrowe

4 ząbki czosnku

(opcjonalnie dodatkowo dwie główki czosnku)

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon

Trawa cytrynowa

2 cm kawałek imbiru

1 puszka pokrojonych pomidorów

2 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka mleka kokosowego

Pestki słonecznika

Pure z czarnego czosnku Black Diamond

Przygotowanie

– rozgrzej piekarnik do 180 stopni

– dynię umyj obierz, usuń pestki, pokrój w duże kawałki i

przełóż do brytfanki

– dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki cebule

– opcjonalnie możesz dodać dwie przekrojone na pół główki czosnku

– ząbki czosnku przeciśnij przez praskę na ułożone w brytfance cząstki dyni i cebuli

– skrop wszystko oliwą z oliwek

– dodaj sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową do smaku i wymieszaj wszystko razem w brytfance

– zapiekaj wszystko w temperaturze 180 stopni

przez ok 25 minut

– w rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj 3 ziarna kardamonu i pokrojoną na kawałki trawę cukrową

– podgrzewaj na wolnym ogniu tak aby kardamon i

trawa cukrowa oddały oliwie swój aromat i potem usuń z rondla

– na tak przygotowanej oliwie zeszklij pozostałą główkę posiekanej cebuli  i dodaj starty na drobnych oczkach imbir

– dodaj pomidory i duś razem przez kolejne 5 minut

– następnie dodaj upieczoną w piekarniku dynię z cebulą

– dodaj bulion warzywny i gotuj razem przez ok 10 minut a następnie zmiksuj

– dodaj mleko kokosowe wymieszaj i podgrzewaj razem przez kolejne 2 minuty

– zmiksowaną zupę wlej do miseczki  i dodaj kleks z pure z czarnego czosnku Black Diamond

Smacznego!

Top
0
    0
    Twój wózek
    Twój koszyk jest pusty