Muffinki czekoladowe z czarnym czosnkiem

Składniki

200 g ciemnej czekolady, posiekanej

i połamanej

140 g mąki pszennej, przesianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru pudru

35 g niesłodzonego kakao w proszku, przesianego

1 całe jajko

16 g czarnego czosnku Black Diamond- ząbki (około 6-8), rozgniecione na pastę

120 ml oleju roślinnego

120 ml pełnotłustego mleka

125 g kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub rumowego

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 200C. Lekko natłuść 12 foremek na muffinki.

  • Umieść 100 g posiekanej czekolady w małej miseczce w kuchence mikrofalowej.

  • Rozpuść czekoladę w trzech 20-sekundowych sesjach mieszając ją w międzyczasie, aby zapobiec przypaleniu. (Można roztopić czekoladę w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą).

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i 50 g posiekanej czekolady.

  • W średniej misce wymieszaj jajko, pastę z czarnego czosnku, olej, mleko, śmietankę lub jogurt, roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy.

  • Wlej mokre składniki (oprócz pozostałych 50 g posiekanej czekolady) do suchych i wymieszaj do połączenia.

  • Przełóż ciasto do dzbanka i napełnij foremki na muffiny

  • W ¾ (pozostawiając około ¼ wolnej przestrzeni na wyrośnięcie muffinek)

  • Posyp pozostałymi 50 g posiekanej czekolady i piecz przez 22-23 minuty lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka będzie sucha.

  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostawi

  • W blaszce przez 10 minut przed przeniesieniem muffinek na kratkę do studzenia.

Smacznego!

Top
0
    0
    Twój wózek
    Twój koszyk jest pusty