Muffinki czekoladowe z czarnym czosnkiem
Składniki
200 g ciemnej czekolady, posiekanej
i połamanej
140 g mąki pszennej, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
35 g niesłodzonego kakao w proszku, przesianego
1 całe jajko
16 g czarnego czosnku Black Diamond- ząbki (około 6-8), rozgniecione na pastę
120 ml oleju roślinnego
120 ml pełnotłustego mleka
125 g kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub rumowego
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200C. Lekko natłuść 12 foremek na muffinki.
Umieść 100 g posiekanej czekolady w małej miseczce w kuchence mikrofalowej.
Rozpuść czekoladę w trzech 20-sekundowych sesjach mieszając ją w międzyczasie, aby zapobiec przypaleniu. (Można roztopić czekoladę w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą).
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i 50 g posiekanej czekolady.
W średniej misce wymieszaj jajko, pastę z czarnego czosnku, olej, mleko, śmietankę lub jogurt, roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy.
Wlej mokre składniki (oprócz pozostałych 50 g posiekanej czekolady) do suchych i wymieszaj do połączenia.
Przełóż ciasto do dzbanka i napełnij foremki na muffiny
W ¾ (pozostawiając około ¼ wolnej przestrzeni na wyrośnięcie muffinek)
Posyp pozostałymi 50 g posiekanej czekolady i piecz przez 22-23 minuty lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka będzie sucha.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostawi
W blaszce przez 10 minut przed przeniesieniem muffinek na kratkę do studzenia.
Smacznego!