KORZYŚCI ZDROWOTNE

Korzyści zdrowotne płynące ze spozywania czarnego czosnku

                            Poza wyjątkowymi walorami smakowymi, czarny czosnek oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Opiszemy je krótko poniżej.

Zawiera więcej przeciwutleniaczy

W wyniku procesu fermentacji czarny czosnek zawiera więcej związków przeciwutleniających niż czosnek surowy. Przeciwutleniacze mają działanie ochronne przed uszkodzeniem komórek i chorobami.

Proces fermentacji powoduje, że czarny czosnek zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy niż surowy czosnek. Dzieje się tak częściowo dlatego, że allicyna, związek, który nadaje czosnkowi ostry zapach po zmiażdżeniu, w procesie fermentacji jest przekształcany w związki przeciwutleniające, takie jak alkaloidy i flawonoidy, Przeciwutleniacze to związki, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które w przeciwnym razie mogą prowadzić do różnych chorób. Ludzie najczęściej spożywają przeciwutleniacze poprzez pokarmy roślinne, w tym czosnek. Badanie z 2014 roku wykazało, że całkowita aktywność przeciwutleniająca znacznie wzrosła w czarnym czosnku podczas procesu fermentacji. W badaniu czosnek osiągnął szczytową zawartość przeciwutleniaczy po 21 dniach fermentacji.

 

Żródło:

 

Evolution of some physicochemical and antioxidant properties of black garlic whole bulbs and peeled cloves – PubMed (nih.gov)

Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application – PubMed (nih.gov)

The Comparison of the Contents of Sugar, Amadori, and Heyns Compounds in Fresh and Black Garlic

Physicochemical and antioxidant properties of black garlic

Pomaga regulować poziom cukru we krwi

Badania wykazały, że czarny czosnek może pomóc regulować poziom cukru we krwi, zmniejszać ryzyko cukrzycy ciążowej, a nawet zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym niekontrolowaną cukrzycą.

Niekontrolowany wysoki poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą może zwiększać ryzyko powikłań, w tym uszkodzenia nerek, infekcji i chorób serca.
W badaniu przeprowadzonym w 2019 r. na szczurach karmionych dietą bogatą w tłuszcz i cukier leczenie ekstraktem z czarnego czosnku spowodowało poprawę metaboliczną, taką jak obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszenie stanu zapalnego i regulacja apetytu. Starsze badanie przeprowadzone w 2009 roku na szczurach z cukrzycą wykazało, że działanie przeciwutleniające czarnego czosnku może pomóc chronić przed powikłaniami, które często wynikają z wysokiego poziomu cukru we krwi.
W innym badaniu na zwierzętach z 2019 r. naukowcy karmili szczury dietą bogatą w tłuszcz. Szczury, które spożywały czarny czosnek, miały znacznie niższy poziom glukozy i insuliny we krwi w porównaniu z tymi, które go nie spożywały.
W badaniu obejmującym 226 kobiet zagrożonych tą chorobą, aktywność przeciwutleniająca czarnego czosnku fermentowanego przy użyciu bakterii Lactobacillus bulgaricus może nawet pomóc w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy ciążowej.

 

Należy zauważyć, że niektóre z tych wyników pochodzą z badań na zwierzętach i że naukowcy muszą przeprowadzić więcej badań nad wpływem czarnego czosnku na cukrzycę i poziom cukru we krwi u ludzi.

 

Żródło:

 

Type 2 diabetes complications

Mechanisms of diabetic complications

Beneficial Effects of an Aged Black Garlic Extract in the Metabolic and Vascular Alterations Induced by a High Fat/Sucrose Diet in Male Rats

Antioxidant effect of garlic and aged black garlic in animal model of type 2 diabetes mellitus

Antioxidant mechanism of black garlic extract involving nuclear factor erythroid 2-like factor 2 pathway

Lactobacillus bulgaricus improves antioxidant capacity of black garlic in the prevention of gestational diabetes mellitus: a randomized control trial

Zmniejsza ryzyko chorób serca

Czarny czosnek może pomóc zmienić niektóre parametry odpowiedzialne za prawidłową pracę serca, obniża poziom złego olesterolu LDL. U niektórych osób może z kolei zwiększać poziom dobregocholesterolu HDL.

Badania wykazały, że czarny czosnek może zmniejszać poziom cholesterolu całkowitego, złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Może również zwiększać poziom dobrego cholesterolu.
W badaniu na zwierzętach porównano wpływ surowego i czarnego czosnku na szczury, które wyzdrowiały po uszkodzeniu serca spowodowanym niedokrwieniem – brakiem dopływu krwi do serca. Naukowcy odkryli, że zarówno surowy, jak i czarny czosnek poprawiły krążenie, aby chronić serce przed uszkodzeniem. Inne badanie na zwierzętach wykazało, że ekstrakt z czarnego czosnku pomógł zmniejszyć całkowity poziom tłuszczów we krwi, trójglicerydy i całkowity cholesterol u szczurów karmionych dietą bogatą w tłuszcze. W innym badaniu na zwierzętach czarny czosnek obniżył wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca.
W kolejnym cytowanym badaniu 60 osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu przez 12 tygodni podawano codziennie 6 gramów dojrzałego ekstraktu z czarnego czosnku lub placebo. Czarny czosnek zwiększył poziom HDL (dobrego) cholesterolu i zmniejszył potencjalne markery chorób serca.
W innym badaniu uczestnikom z chorobą niedokrwienną serca podawano codziennie 20 gramów ekstraktu z czarnego czosnku przez 6 miesięcy. Ci, którzy go spożywali, doświadczyli zwiększonego poziomu przeciwutleniaczy i lepszych wskaźników zdrowia serca w porównaniu z tymi, którzy przyjmowali placebo.

 

Żródło:

 

Aged (Black) versus Raw Garlic against Ischemia/Reperfusion-Induced Cardiac Complications

Fermented garlic protects diabetic, obese mice when fed a high-fat diet by antioxidant effects

The effects of black garlic (Allium satvium) extracts on lipid metabolism in rats fed a high fat diet

Reduction of blood lipid parameters by a 12-wk supplementation of aged black garlic: a randomized controlled trial

Black Garlic Improves Heart Function in Patients With Coronary Heart Disease by Improving Circulating Antioxidant Levels

Poprawia pracę mózgu

Czarny czosnek może zawierać związki, które pomagają chronić mózg przed utratą pamięci i chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak choroba Alzheimera.

Czarny czosnek może pomóc w zapobieganiu stanom zapalnym, które z czasem mogą upośledzać pamięć i pogarszać funkcjonowanie mózgu. Naukowcy sugerują, że nagromadzenie związku białkowego zwanego beta amyloidem powoduje stan zapalny w mózgu, który zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Badanie na szczurach wykazało, że czarny czosnek może zmniejszyć stan zapalny mózgu wywołany przez beta-amyloid, a nawet poprawić pamięć krótkotrwałą. W innym badaniu naukowcy wywołali stres oksydacyjny w mózgach szczurów. Podawanie szczurom ekstraktu z czarnego czosnku zapobiegło upośledzeniu pamięci przez stres oksydacyjny.

 

Żródło:

 

β-Amyloid peptides and amyloid plaques in Alzheimer’s disease

Neuroprotective Effects of Aged Garlic Extract on Cognitive Dysfunction and Neuroinflammation Induced by β-Amyloid in Rats

The effects of black garlic on the working memory and pyramidal cell number of medial prefrontal cortex of rats exposed to monosodium glutamate

Ma właściwości przeciwnowotworowe

Czarny czosnek wykazał silniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe oraz wzmacniające odporność, niż surowy czosnek w wielu badaniach nad rakiem.

Kilka badań wskazuje na pozytywny wpływ czarnego czosnku na zwalczanie komórek nowotworowych. W badaniu probówkowym krwi u 21 ochotników ekstrakt z czarnego czosnku wykazał silniejsze działanie stymulujące układ odpornościowy, przeciwutleniający i przeciwnowotworowy niż ekstrakt z surowego czosnku. Naukowcy odkryli też, że roztwór ekstraktu z czarnego czosnku był toksyczny dla komórek raka płuc, piersi, żołądka i wątroby. Inne badania wykazały, że czarny czosnek powodował wymieranie komórek nowotworowych u ludzi z rakiem okrężnicy i żołądka, a także białaczką. Zmniejszyło to również rozrost tych komórek rakowych.

 

Żródło:

 

Individual differences on immunostimulatory activity of raw and black garlic extract in human primary immune cells

Aged black garlic extract inhibits HT29 colon cancer cell growth via the PI3K/Akt signaling pathway

Aged black garlic extract induces inhibition of gastric cancer cell growth in vitro and in vivo

Induction of apoptosis by a hexane extract of aged black garlic in the human leukemic U937 cells

Aged Garlic and Cancer: A Systematic Review

Wspomaga pracę wątroby

Czarny czosnek chroni wątrobę przed uszkodzeniami, które mogą wynikać z urazów, codziennej ekspozycji na związki chemiczne które spozywamy, a nawet przed skutkami chronicznego spożywania alkoholu.

Czarny czosnek może pomóc chronić wątrobę przed uszkodzeniami, które mogą wynikać z jej ciągłego narażenia na przetworzoną żywność, leki, alkohol i zarazki.
Badania na szczurach wykazały, że czarny czosnek wywiera działanie ochronne w przypadku uszkodzenia wątroby, zapobiegając dalszemu jej uszkodzeniu. Czarny czosnek może być również pomocny w bardziej przewlekłych stanach. Wykazano, że czarny czosnek poprawia czynność wątroby w przypadku przewlekłego jej uszkodzenia spowodowanego spożywaniem alkoholu.
Badanie na szczurach z uszkodzeniem wątroby wykazało, że czarny czosnek obniżył poziom ALT i AST, dwóch substancji chemicznych we krwi, które wskazują na uszkodzenie wątroby.

 

Żródło:

 

Hepatoprotective effect of aged black garlic extract in rodents

Hepatoprotective effect of aged black garlic on chronic alcohol-induced liver injury in rats

Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application

Top
0
    0
    Twój wózek
    Twój koszyk jest pusty