Kolacja Halloweenowa
Składniki
1 kg dyni
3 cebule cukrowe
4 ząbki czosnku
(opcjonalnie dodatkowo dwie główki czosnku)
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
Trawa cytrynowa
2 cm kawałek imbiru
1 puszka pokrojonych pomidorów
2 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka kokosowego
Pestki słonecznika
Pure z czarnego czosnku Black Diamond
Przygotowanie
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- dynię umyj obierz, usuń pestki, pokrój w duże kawałki i przełóż do brytfanki
- dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki cebule
- opcjonalnie możesz dodać dwie przekrojone na pół główki czosnku
- ząbki czosnku przeciśnij przez praskę na ułożone w brytfance cząstki dyni i cebuli
- skrop wszystko oliwą z oliwek
- dodaj sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową do smaku i wymieszaj wszystko razem w brytfance
- zapiekaj wszystko w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut
- w rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj 3 ziarna kardamonu i pokrojoną na kawałki trawę cukrową
- podgrzewaj na wolnym ogniu tak aby kardamon i trawa cukrowa oddały oliwie swój aromat i potem usuń z rondla
- na tak przygotowanej oliwie zeszklij pozostałą główkę posiekanej cebuli i dodaj starty na drobnych oczkach imbir
- dodaj pomidory i duś razem przez kolejne 5 minut
- następnie dodaj upieczoną w piekarniku dynię z cebulą
- dodaj bulion warzywny i gotuj razem przez ok 10 minut a następnie zmiksuj
- dodaj mleko kokosowe wymieszaj i podgrzewaj razem przez kolejne 2 minuty
- zmiksowaną zupę wlej do miseczki i dodaj kleks z pure z czarnego czosnku Black Diamond
Smacznego!