Kolacja Halloweenowa

Składniki

1 kg dyni

3 cebule cukrowe

4 ząbki czosnku

(opcjonalnie dodatkowo dwie główki czosnku)

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon

Trawa cytrynowa

2 cm kawałek imbiru

1 puszka pokrojonych pomidorów

2 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka mleka kokosowego

Pestki słonecznika

Pure z czarnego czosnku Black Diamond

Przygotowanie

  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • dynię umyj obierz, usuń pestki, pokrój w duże kawałki i przełóż do brytfanki
  • dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki cebule
  • opcjonalnie możesz dodać dwie przekrojone na pół główki czosnku
  • ząbki czosnku przeciśnij przez praskę na ułożone w brytfance cząstki dyni i cebuli
  • skrop wszystko oliwą z oliwek
  • dodaj sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową do smaku i wymieszaj wszystko razem w brytfance
  • zapiekaj wszystko w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut
  • w rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj 3 ziarna kardamonu i pokrojoną na kawałki trawę cukrową
  • podgrzewaj na wolnym ogniu tak aby kardamon i trawa cukrowa oddały oliwie swój aromat i potem usuń z rondla
  • na tak przygotowanej oliwie zeszklij pozostałą główkę posiekanej cebuli  i dodaj starty na drobnych oczkach imbir
  • dodaj pomidory i duś razem przez kolejne 5 minut
  • następnie dodaj upieczoną w piekarniku dynię z cebulą
  • dodaj bulion warzywny i gotuj razem przez ok 10 minut a następnie zmiksuj
  • dodaj mleko kokosowe wymieszaj i podgrzewaj razem przez kolejne 2 minuty
  • zmiksowaną zupę wlej do miseczki  i dodaj kleks z pure z czarnego czosnku Black Diamond

Smacznego!

Top
0
    0
    Twój wózek
    Twój koszyk jest pusty