FAQ

Jak zapewniacie bezpieczeństwo i jakość swoich produktów?

Podejmujemy szereg działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa i jakości naszych produktów, w tym zaopatrywanie się u renomowanych dostawców, przechowywanie produktów w odpowiedniej temperaturze i sprawdzanie każdego produktu przed jego wyłożeniem na półki. Przestrzegamy również ścisłych wytycznych dotyczących bezpieczeństwa żywności, aby zapewnić naszym klientom najwyższą możliwą jakość produktów.

Jakie metody płatności akceptujecie?

Akceptujemy wszystkie główne karty kredytowe, a także gotówkę i karty debetowe.

Z czego słynie czosnek Taşköprü ?

Nazwa tego czosnku pochodzi od nazwy regionu Turcji, w którym jest uprawiany i nazywany “białym złotem”. Czosnek uprawiany w Taşköprü różni się smakiem i aromatem od innych odmian czosnku. 

Cechą czosnku Taşköprü jest wysoka zawartość selenu. 600 tysięcy lat temu na tych terenach miała miejsce erupcja wulkanu, dzięki której lokalne gleby bogate są w selen. Selen, który jest substancją zapobiegającą nowotworom i zmniejszającym ryzyko ich występowania, prawie w ogóle nie występuje w czosnku, z wyjątkiem czosnku Taşköprü. Średnio 70 mikrogramów selenu potrzebnego w żywieniu człowieka można łatwo pozyskać z tego źródła.

Czym charakteryzuje się czosnek Taşköprü ?

Kolor łuski czosnku Taşköprü jest biały, kolor łuski zęba jest różowy, a kolor dziąseł jest kremowo-żółty. Ma ostry zapach i specyficzną goryczkę, które w procesie fermentacji zmieniają się, przypominając aromat octu balsamicznego. 

Czy czarny czosnek czernieje w ziemi?

Nie. Czarny czosnek to produkt, który uzyskuje się poprzez poddanie zwykłego białego czosnku procesowi fermentacji.  Dzięki procesowi fermentacji zawartość składników odżywczych zostaje wzbogacona, a czosnek zamienia się w niezwykle bogaty smakowo suplement diety.  Ponadto w procesie fermentacji traci swój ostry, intensywny zapach, który w przypadku świeżego czosnku może  stanowić problem dla niektórych konsumentów.

Jak powstaje czarny czosnek?

Proces fermentacji czosnku trwa od 60 do 90 dni w stałej temperaturze (60 – 75 ) i stałej wilgotności (70 – 85%), w specjalnym piecu. W tym czasie substancje zawarte w czosnku, wchodząc w interakcje i reagując i przechodząc transformację, ulegają fermentacji. Powodem, dla którego kolor zmienia się z białego na czarny, jest reakcja cukru i aminokwasów oraz pojawienie się melaniny, substancji o ciemnym kolorze.

Jak smakuje czarny czosnek ?

Czarny czosnek smakuje zupełnie inaczej niż zwykły czosnek. Jest lekko słodko-kwaśny, przypomina nieco ocet balsamiczny lecz jest znacznie delikatniejszy. Niektórzy konsumenci mówią, że przypomina w smaku suszoną śliwę. Ma zupełnie inną strukturę niż świeży czosnek – jest miękki. Daje się łatwo rozsmarować na przykład na kromce chleba.

Czy jest modyfikowany genetycznie?

Nie. Czarny czosnek zawdzięcza swój smak i kolor procesowi fermentacji. Fermentacja to tylko ciepło i wilgotność, nie dodajemy do niego żadnych innych składników.  Podczas długotrwałego procesu fermentacji niektóre enzymy w czosnku stają się czarne i różnicują się w wyniku wzajemnej reakcji enzymatycznej.

Wiemy, że biały czosnek jest bardzo zdrowy. Czy wszystkie składniki odżywcze w białym czosnku są również w czarnym czosnku?

Tak.  Właściwości odżywcze czosnku są zachowane w czarnym czosnku, a wręcz ulegają wzmocnieniu. Udowodniono i udokumentowano to przeprowadzając analizy zawartości przed i po fermentacji w akredytowanych laboratoriach.

Jak go używać?

Możesz go używać na wiele sposobów, np. jedząc jeden lub dwa ząbki każdego dnia.  Osoby, które używają go ze względów zdrowotnych, używają go właśnie w ten sposób.  Nie ma znaczenia, czy jesteś głodny, czy najedzony.  Nieważne o jakiej porze dnia go spożyjesz, zawsze doda Ci energii!  Najlepiej więc spożyć go na początku dnia- zamiast kawy!

Czarny czosnek można stosować we wszystkich sałatkach.  Na przykład możesz posypać zieloną sałatę obranymi ząbkami- nie tylko wzbogaci to jej smak, lecz również bardzo uatrakcyjni wygląd.

Czarny czosnek to produkt wybierany przez naszych wegańskich klientów.  Jego potężna zawartość składników odżywczych dostarcza dużo energii.

Czarny czosnek jest również bardzo popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb.  Jest to przysmak, który można go łączyć z wieloma potrawami.

Wspaniale sprawdza się również jako dodatek do ciast!

Gdzie i jak mam go przechowywać?

Czarny czosnek należy przechowywać w miejscu położonym z dala od bezpośredniego światła słonecznego, w temperaturze pokojowej.  Nawet jeśli otworzyłeś opakowanie, możesz je szczelnie zamknąć i przechowywać produkt przez długi czas. Nie straci swoich właściwości. 

Jaki jest okres przydatności do spożycia?

Czarny czosnek może być przechowywany przez 2 lata, nie tracąc swoich wartości odżywczych. Chociaż na naszych opakowaniach podajemy  roczną datę przydatności do spożycia, próbki z półek które mamy w magazynie, pokazują, że czarny czosnek może spokojnie leżakować 2 lata. 

Czy czarny czosnek pachnie równie intensywnie jak czosnek surowy?

Po otwarciu opakowania poczujesz balsamiczny i silny zapach czarnego czosnku, ale możesz go spożywać  do woli, ponieważ jego zapach nie wydziela się przez skórę i nie pozostaje w ustach.  Jednym z najważniejszych powodów unikania  spożywania normalnego czosnku jest właśnie jego charakterystyczny, silny, czasem opisywany jako nieprzyjemny, zapach. Jedząc czarny czosnek, będziesz swobodnie korzystać  z jego naturalnej i bogatej w składniki odżywcze wartości, a jednocześnie pozbędziesz się problemów z ostrym zapachem.

Dlaczego biały czosnek tak mocno pachnie, a czarny czosnek już nie?

Charakterystyczny silny zapach świeżego czosnku, pochodzi z cząsteczki zwanej allicyną, która jest wytwarzana przez roślinę czosnku, i powoduje łzawienie.  Wchodzi w skład systemu obronnego czosnku przed roślinożernymi drapieżnikami.  Kiedy kroisz (lub wgryzasz się w) ząbek czosnku, maleńkie torebki molekularne wewnątrz komórek czosnku pękają, a enzym zwany allinazą spotyka się z cząsteczkami alliiny (bez zapachu), powodując ulatnianie się (rozrywanie) cząsteczek allicyny .

Proces ten nie ma miejsca w przypadku  czarnego czosnku, ponieważ ciepło zastosowane podczas procesu fermentacji termicznie dezaktywuje enzym alliinazę.  Z tego powodu czarny czosnek nie pachnie tak, jak świeży czosnek.

Czy używacie jakichkolwiek dodatków lub ulepszaczy?

Nie. Czarny czosnek jest całkowicie uzyskiwany przez trzymanie czosnku Taşköprü w ciepłym i wilgotnym środowisku przez kilkadziesiąt dni. Czarny czosnek nie zawiera żadnych dodatków i jest pokarmem całkowicie naturalnym, a jego smak jest owocowy i słodki.

Top
0
    0
    Twój wózek
    Twój koszyk jest pusty