CZARNYM CZOSNKIEM I PIECZARKAMI

Składniki

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 1 średnia biała cebula

– 2 marchewki

– 2 łodygi selera

– 300 g pieczarek

– 4 ząbki czarnego czosnku Black Diamond

– 3 łyżki przecieru pomidorowego

– 1 łyżeczka wędzonej papryki

– 150 g czerwonej soczewicy

– 400ml passaty pomidorowej

– 400 ml wody

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 300 g makaronu

– Świeża bazylia

– Parmezan – opcjonalnie

Przygotowanie

  • 1. Postaw duży rondel z grubym dnem na średnim ogniu

  • 2. Dodaj oliwę, cebulę, marchewkę i seler, dodaj sól i pieprz. Podgrzewaj, często mieszając, przez 7-8 minut, do zredukowania

  • 3. Dodaj pieczarki i smaż, często mieszając, przez 7-8

    minut, do zredukowania

  • 4. Za pomocą noża rozgnieć ząbki czarnego czosnku, dodaj na

    patelnię i mieszaj, aż czosnek rozpuści się w warzywach

  • 5. Dodaj przecier pomidorowy i paprykę. Gotuj przez 1 minutę

    aż zaczną pięknie pachnieć

  • 6. Dodać soczewicę, passatę i wodę. Gotuj, mieszając, przez 10-15 minut, aż soczewica będzie miękka, a sos zgęstnieje

  • 7. Gdy sos się zagotuje, zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Ugotuj makaron aż będzie al dente

  • 8. Do garnka z sosem bolońskim dodaj ugotowany makaron i odrobinę płynu do gotowania. Dodaj ocet balsamiczny i mieszaj na ogniu przez 1 minutę, aż masa będzie błyszcząca

Smacznego!

Top
0
    0
    Twój wózek
    Twój koszyk jest pusty